Almindelige bålregler
Tænd kun bål, når du har fået lov
Du skal altid have lov af en leder, før du må lave bål.
Tænd kun bål på en velegnet bålplads
Bålpladsen skal være indrettet på en måde så ilden ikke kan brede sig ud over bålpladsen.
Den skal være en passende størrelse til bålet. 1,5×1,5 meter er passende til et madbål.
Et stort lejrbål kræver en større bålplads. Bålpladsen skal være afgrænset af sten (ikke flint) eller af tykke stammer, der beskytter kanterne mod at blive trådt ned eller brænd af.
Hav altid brandslukningsudstyr parat ved bålet
En brandspand med en branddasker lavet af gamle sække er god at have ved bålet.
En brandsprøjte med pumpe eller en branddasker af stålblade kan også bruges, men hvis man har en brandspand, kan man bruge vandet til hurtigt at afkøle forbrændinger.
I meget varmt og tørt vejr, er brandslukningsudstyret ekstra vigtigt, da gnister kan antænde tørt græs.
Hvis der er meget tørt, kan der være bålforbud.
Brug ikke brandsprøjten til vandkamp.
Lav kun bål, når det er nødvendigt og undgå brændespild
Spar på brændet ved kun at lave bål, når det er nødvendigt.
Det er for eksempel til madlavning, lejrbål og andre aktiviteter, der kræver bål. Brug ikke vådt brænde.
Det kræver meget mere brænde at fyre med vådt, end med tørt brænde.
Lav ikke bål på en bakketop eller andre steder med megen vind, da der bruges meget mere brænde.
Lav ikke bål nærmere end tre meter fra et telt
Gnister fra bålet kan antænde teltet, der brænder lynhurtigt.
Hvis det blæser meget eller det er et stort bål, skal sikkerhedsafstanden være større.[1]